Home > Stiri EXTERNE > Ghidul privind sistemele integrate de management a fost actualizat

Ghidul ISO util pentru integrarea standardelor intr-un singur sistem de management – indiferent dacă acestea sunt standarde ISO sau nu – tocmai a fost actualizat.

Numărul sistemelor de management a crescut exponential în ultimii ani, reflectând nevoile și cerințele din ce in ce mai multor organizații care doresc să-și îmbunătățească performanța într-o gamă largă de domenii și sectoare.
Majoritatea companiilor au mai mult de un sistem de management implementat.

De la îmbunătățirea calității la eficiența energetică, la performanța de mediu sau chiar traficul rutier, utilizarea sistemelor de management a crescut rapid în ultimii ani, reflectând mediile și contextele de operare din ce în ce mai complexe. Încercarea de îmbunătățire continuă și performanță crescută a determinat necesitatea unui manual care să ghideze organizațiile printr-un design eficient al sistemului de management, care să fie agil și integrat.

ISO 9001 (calitate), ISO 50001 (energie) și ISO 14001 (mediu) sunt unele dintre cele mai cunoscute și utilizate standarde ISO ale sistemului de management, printre cele peste 60 care alcătuiesc portofoliul de baza al ISO precum standardele de sănătate și securitate organizațională (ISO 45001), siguranța alimentară (ISO 22000), educația (ISO 21001) și tehnologia informației (ISO 27001). Spre deosebire de alte tipuri de standarde, acestea au un impact asupra multor aspecte și funcții diferite ale unei organizații și, din ce în ce mai mult, companiile au mai mult de un standard implementat.

Publicat pentru prima data în anul 2008, Utilizarea integrată a standardelor sistemului de management reunește o expertiză internațională, diverse extrase și implementări de succes din diverse industrii și îndrumări privind cele mai bune practici privind integrarea standardelor sistemului de management. Acesta tocmai a fost actualizat pentru a reflecta numărul mare de modificări ale standardelor ISO și non-ISO.

Conducătorul grupului de lucru ISO care a elaborat manualul a declarat că sistemele de management integrate efectiv pot ajuta o organizație într-o varietate de moduri.

Multe organizații beneficiază de sisteme multiple de management pentru a le ajuta să-și asigure că sistemele și procesele lor sunt în concordanță cu obiectivele lor și că ajută la menținerea modelului lor de afaceri prin medii mereu în schimbare, a precizat acesta.

Acest manual oferă un ghid practic pentru organizațiile care își aliniază eficient sistemele de management cu strategiile, planurile și operațiunile lor. Are ilustrații aplicate în contexte organizaționale din lumea reală și studii de caz relevante, toate acestea putând fi aplicate tuturor sectoarelor și industriilor. Este aplicabil oricărui tip de sistem de management si standarde, nu doar celor publicate de ISO. (dupa un com.de presaISO)

› Ghidul privind sistemele integrate de management a fost actualizat