Home > Stiri EXTERNE > Noi reguli pentru produsele alimentare

Noi reguli pentru produsele alimentare: ce ne pregătește Parlamentul European?

Etichetarea produselor alimentare, alimentele provenite de la animale clonate, OMG-urile și calitatea alimentelor sunt doar câteva dintre subiectele asupra cărora Parlamentul trebuie să decidă în acest an. Toate sunt foarte importante pentru cetățeni, iar Parlamentul insistă asupra libertății de alegere a acestora, asupra dreptului lor de a fi informați precum și asupra calității produselor.

Prin noile reguli, se urmărește punerea la dispoziția consumatorilor a mecanismelor necesare pentru ca aceștia să poată lua deciziile potrivite pentru ei și familiile lor. Aflați mai multe din dosarul cu privire la legislația pentru produsele alimentare din Parlament.

Legislația alimentară se va afla pe lista de ingrediente a ședințelor plenare ale Parlamentului în următoarele două luni. Eurodeputații vor vota propuneri cu privire la OMG-uri, modul de etichetare și calitatea produselor alimentare. Ideea principală este aceea de a pune la dispoziția consumatorilor mai multe informații, mai multe opțiuni și de a asigura un nivel de calitate mai înalt pentru produsele alimentare. Decizia cu privire la alimentele consumate le va aparține, însă vor putea face alegeri mai bine informate.

Organismele modificate genetic se vor afla în vizorul deputaților europeni. În aprilie, comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a aprobat propunerea potrivit căreia li se permite statelor membre să interzică sau să restricționeze cultivarea acestor plante. Noua lege nu afectează însă sistemul de acordare a autorizațiilor pentru aceste culturi.

Aceeași comisie a hotărât și ca etichetele produselor alimentare să fie mai clare și să ofere mai multe informații. În categoria informațiilor suplimentare care trebuie specificate sunt incluse riscurile pe care le pot pune anumite ingrediente asupra sănătății consumatorilor (grăsimile artificiale, alergenii). Votul în plen va avea loc in luna iulie.

Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală a decis în aprilie asupra regulilor care țin de calitatea produselor alimentare. Propunerea are în vedere un nou sistem de calitate pentru produsele agricole, indicații ale locului de proveniență și alte informații orientative. Aceasta introduce obligativitatea menționării locului de producție, ușurând promovarea produselor tradiționale. Prima lectură în plen este programată pentru luna septembrie.

Noile tipuri de alimente au creat disensiuni în rândul eurodeputaților. După ce aceștia nu au reușit să ajungă la un acord, au solicitat Comisiei să pregătească o nouă propunere. Parlamentul și Consiliul nu au căzut de acord cu privire la alimentele provenite de la animale clonate. Deputații europeni militează pentru interzicerea alimentelor care provin atât de la animalele clonate cât și de la puii lor, pe când Consiliul susține interzicerea doar în cazul primelor. (sursa: Parlamentul European)

› Noi reguli pentru produsele alimentare