Dezvoltatorii de standarde ISO pentru alimentatie au gasit reteta corecta pentru premiul de leadership
26 septembrie 2011. Un comitet tehnic ISO care a dezvoltat aproape 780 de standarde internationale pentru industria alimentara a fost recunoscut prin intermediul unui premiu pentru performante superioare, decernat cu ocazia celei de-a 34-a Adunari Generale ISO care a avut loc in New Delhi, India, in perioada 21-23 septembrie 2011.
In 2011, Premiul pentru Leadership Lawrence D. Eicher pentru excelenta in dezvoltarea de standarde creative si inovatoare a fost castigat de comitetul tehnic al Organizatiei Internationale pentru standardizare ISO/TC34, Produse alimentare.
Presedintele ISO, dr. Boris Aleshin si vicepresedintele ISO (insarcinat cu managementul tehnic), dl Jacob Holmblad, au inmanat premiul dlui François Falconnet, presedinte al ISO/TC 34, dnei Sandrine Espeillac, secretar, si dnei Carolina Figueiredo, secretar. Dr. Aleshin a comentat despre importanta unui aspect al activitatilor desfasurate de TC 34 – siguranta alimentelor, care este tratata in seria de standarde ISO 22000 pentru managementul sigurantei alimentare (vezi si HACCP).
“In fiecare an,” a spus el, “alimentele nesigure sunt responsabile pentru decese si imbolnaviri in intreaga lume, prin urmare, garantarea unor lanturi de aprovizionare cu alimente sigure este o prioritate. Sunt bucuros sa afirm ca, de la publicarea lui ISO 22000 in 2005, folosirea acestui standard a crescut rapid procentual si ca numar de tari care l-au adoptat.”
“Totusi, familia ISO 22000 si haccp este doar una dintre cele circa 775 de standarde dezvoltate de acest comitet prolific, a carui activitate se ocupa de standardizarea in industria alimentelor pentru oameni si pentru animale, acoperind lantul alimentar de la productia primara si pana la consum. Aceste standarde cuprind terminologia, luarea de probe, metodele de testare si analiza, specificatiile produselor, siguranta alimentelor si a furajelor, managementul calitatii si cerintele privind impachetarea, depozitarea si transportul.”
Cincizeci si una de tari participa in comitetul tehnic 34, iar alte 57 de tari joaca rolul de observatori. Comitetul isi coordoneaza efectiv activitatea prin intermediul a 15 subcomitete si a patru grupuri de lucru. Comitetul isi arata dorinta sincera de a promova implicarea tarilor in curs de dezvoltare, astfel incat conducerea comitetului este impartita de un membru al unei tari dezvoltate – AFNOR, Franta, si un membru al unei tari in curs de dezvoltare – ABNT, Brazilia.
Comitetul tehnic 34 depune eforturi semnificative de a transforma ISO intr-o organizatie mai vizibila pe plan international, prin colaborarea cu organizatii ca Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE), cu care ISO a semnat un memorandum de intelegere in iulie, sau Comisia Codex Alimentarius, ca si prin cooperarea la standarde cu Federatia Internationala a Lactatelor, cum ar fi problema detectarii melaminei in lapte.
Presedinte ISO a concluzionat: “Nu numai ca este clar ca standardele dezvoltate de TC 34 ofera o valoare economica semnificativa, ci ele aduc valoare si societatii, furnizand instrumente practice care sprijina obiectivele Natiunilor Unite, ca cele exprimate in timpul Zilei Mondiale a Alimentatiei.”
Premiul de Leadership Lawrence D. Eicher a primit acest nume in cinstea regretatului secretar general al ISO din perioada 1986 – 2002. (dupa un articol al www.iso.org)