Home > Articole ISO > Franta, slab pregatita in privinta ISO 14001?

Franta, un elev slab pregatit in privinta provocarilor mediului inconjurator ?

Romania detine mai multe certificari ISO 14001 decat Franta

9 iulie 2012. Desi au fost deschizatoare de drumuri acum cativa ani, companiile franceze stagneaza in acest moment in privinta certificarilor de mediu si mai ales in privinta standardului international ISO 14001. Cu toate acestea, numeroase date atesta pertinenta acestui standard. Corinne Del Cerro, Béatrice Poirier si Hervé Ross-Carré de la Asociatia Franceza de Standardizare (Afnor) isi exprima mai jos opiniile legate de acest subiect.

Aparut in 1996, standardul ISO 14001 defineste o serie de cerinte care ii permit unei organizatii sa isi reduca impactul propriilor activitati asupra mediului inconjurator. Standardul permite nu numai intreprinderea unor actiuni pozitive asupra mediului – ceea ce poate reprezenta un argument comercial –, ci si obtinerea unui profit rapid in urma efectuarii unei investitii.

Potrivit unui studiu realizat de Afnor in mai 2008, companiile certificate ISO 14001 au inregistrat in medie o scadere de 10 – 15 % a consumului lor de apa si de energie, castiguri de 20 – 70 % legate de consumul de gaze si combustibil lichid, ca si o mai buna gestionare a deseurilor. Intr-o perioada de 10 ani, companiile in cauza si-au redus emisiile de gaze cu efect de sera cu 20 pana la 80 %.

La nivel mondial, popularitatea certificarii ISO 14001, care este un indicator al aplicarii standardului, nu se dezminte. La sfarsitul lunii decembrie 2010, aproape 251 000 certificate ISO 14001 fusesera emise in 155 tari. Aceasta cifra inregistreaza chiar o crestere de 27 823 certificate (12 %) intr-un singur an. China, Japonia si Spania sunt primele trei tari care conduc prin numarul total de certificate; China, Regatul Unit si Spania sunt primele din punct de vedere al cresterii anuale.

Franta, dupa Romania si Republica Ceha

Daca Europa numara peste 40 % dintre certificarile emise in intreaga lume (103 126 certificate), Franta nu se poate lauda cu mai mult de 5 251 certificate. Aceasta cifra nu reprezinta decat 5 % pe piata europeana si de-abia 2 % la nivel mondial. Surprinzator, de vreme ce se stie ca o intreprindere care exporta trebuie sa le arate, in general, clientilor sai conformitatea cu standardele internationale, dintre care cele mai importante sunt ISO 9001… si ISO 14001.

Cu toate acestea, francezii au reprezentat elemente motrice deloc neglijabile in elaborarea primului standard ISO 14001. Franta a fost chiar tara care a organizat lucrarile de standardizare in acest sens. Atunci de ce aceasta scadere a interesului, in timp ce tari ca Republica Ceha sau Romania – care detin o baza de afaceri mai mica si care au adoptat tarziu acest standard – devanseaza in acest moment Franta din punct de vedere al organizatiilor certificate ?

Pot exista mai multe motive. Primul este ca acest standard este adesea privit ca o constrangere. De altfel, acest aspect merge dincolo de standardele de mediu. Si alte standarde sufera ca rezultat al acestei proaste imagini, cum ar fi cele privind calitatea (ISO 9001) sau sanatatea si securitatea in munca (OHSAS 18001). Chiar daca aplicarea sa este una voluntara, standardul este adeseori ridicat la acelasi nivel cu o lege in imaginatia colectiva. Totusi, 98 % dintre standardele elaborate de Afnor nu se incadreaza intr-un domeniu obligatoriu, dupa cum este si cazul lui ISO 14001.

In ciuda tuturor acestor argumente, este posibil ca unii antreprenor sa le solicite ferm furnizorilor lor sa demareze un proces de implementare a unui sistem de management al mediului. In cazul in care conducerea companiei se implica si nu percepe acest lucru numai ca pe o constrangere (mergand dincolo de faptul ca bulverseaza organizarea companiei), atunci acest standard devine o adevarata oportunitate economica si competitiva.

Standardul ISO 14001 inlesneste aplicarea reglementarilor

Pentru micile organizatii care ezita sa se implice intr-un demers care implica atat de multe, reteaua de camere de comert din Franta a pus la punct programe ca EnVol (angajamentul voluntar al intreprinderilor fata de mediu) sau 1.2.3. Environnement. Destinate intreprinderilor cu mai putin de 50 angajati, aceste doua programe permit cresterea angajamentului fata de mediu, minimizand in acelasi timp aspectele cu caracter obligatoriu.

In plus, ISO 14001 le permite producatorilor sa fie in conformitate cu legea. Intr-adevar, reglementarile franceze si europene si-au imbogatit considerabil tematica in ultimii ani prin directiva europeana privind eficacitatea energetica, legea Grenelle pentru mediu etc. Dat fiind faptul ca ISO 14001 acopera ansamblul domeniilor de interventie expus de legea Grenelle 2, el permite integrarea acestora in cadrul unei strategii globale. Standardul este, deci, un cadru practic pentru imbunatatirea costurilor si, simultan, pentru anticiparea reglementarilor.

Problemele legate de revizuirea standardului

Standardul ISO 14001 este in curs de revizuire, avand ca obiectiv publicarea sa in 2015. El a mai facut obiectul unei revizuiri in 2004. Aceasta s-a limitat la luarea in considerare a unor aspece referitoare la compatibilitatea cu ISO 9001 si la clarificarea textului existent, fara a impune cerinte suplimentare. In schimb, noua revizuire se anunta ca fiind mult mai importanta. Au fost identificate mai multe teme, care vor fi discutate in cadrul acestei revizuiri majore, inclusiv unele probleme care tin de intreprinderile mici. Se vor avea in vedere nevoile speciale ale intreprinderilor mici si mijlocii, aceasta fiind, de altfel, marimea intreprinderilor care detin cea mai mare pondere in structura economica a Frantei.

Comisia franceza Afnor X30U “Instrumente de management al mediului” ii invita, de altfel, pe toti expertii interesati sa i se alature. Aceasta consolidare a prezentei expertilor in cadrul comitetului francez de standardizare si a comitetelor internationale va permite cresterea influentei Frantei si evitarea evitarea impunerii unor cerinte contrare nevoilor intreprinderilor nationale.

In momentul in care organizatiile se vor confrunta cu o crestere semnificativa a consumului lor energetic si vor trebui sa raspunda unei cereri din ce in ce mai apasatoare din partea consumatorilor de a adopta o atitudine de protectie a mediului inconjurator, aplicarea standardului ISO 14001 va deveni o optiune foarte buna in viitorul acestora. Nu mai ramane de vazut decat daca aceasta va fi alegerea organizatiilor din Franta …

(Un articol de Corinne Del Cerro, raportoarea comitetului strategic pentru mediu si responsabilitate sociala la Afnor, Béatrice Poirier, manager produse la Afnor Certification, si Hervé Ross-Carré, seful grupului de dezvoltare a mediului la Afnor)

› Franta, slab pregatita in privinta ISO 14001?