Home > Articole ISO > ISO: Fiti dezvoltatori, nu utilizatori de standarde

ISO le-a solicitat membrilor sai din tarilor in curs de dezvoltare sa devina “dezvoltatori de standarde” si nu “utilizatori de standarde”

18 septembrie 2012. In cadrul unei intruniri ISO – organizatia care a publicat cele mai multe standarde internationale din lume – care a avut loc pe 17 septembrie in San Diego, SUA, tarile in curs de dezvoltare au fost rugate sa participe mai mult la elaborarea standardelor si sa devina “dezvoltatoare de standarde” in loc de “utilizatoare de standarde”.

Secretarul general ISO, Rob Steele, a tinut un discurs cu ocazia celei de-a 46-a adunari a Comitetului ISO pentru problematica tarilor in curs de dezvoltare (ISO DEVCO). La intrunire au participat peste 340 delegati din 106 tari in curs de dezvoltare membre ISO.

Rob Steele a scos in evidenta contributia importanta pe care standardele o au in dezvoltarea economiilor nationale si a comertului international, ca si in infruntarea provocarilor cu care se confrunta comunitatea mondiala, cum ar fi mediul si resursele adecvate de apa. Dl Steele a mai spus ca nicio tara nu detine resursele necesare participarii in toate cele peste 200 comitete tehnice ISO implicate in procesul de elaborare de standarde. Cu toate acestea, tarile in curs de dezvoltare ar putea identifica sectoarele cele mai importante pentru economiile lor si s-ar putea implica in grupurile tehnice corespondente ISO care dezvolta standarde pentru aceste sectoare.

Dl Steele a trecut in revista eforturile ISO de a ajuta tarile membre in curs de dezvoltare sa isi construiasca si sa isi imbunatateasca infrastructurile necesare standardizarii. Planul detaliat al acestor eforturi a fost stabilit in Planul de actiune ISO 2011-2015.pentru tarile in curs de dezvoltare.

Una dintre inovatiile deja puse in aplicare conform acestui plan este reunirea organismelor nationale de standardizare (ONS) si a institutiilor de invatamant pentru a descoperi modalitati de introducere a unor teme din standardizare in programul de invatamant la toate nivelurule. Un prim atelier regional unde s-au discutat aceste aspecte a avut loc in mai in Indonezia, iar altele urmeaza sa fie organizate. Acest prim eveniment a coincis cu lansarea bazei de date ISO cu materiale educative despre standardizare.

Un alt punct de reper important de anul acesta a fost organizarea unor ateliere referitoare la bunele practici de standardizare. Primul atelier a fost organizat in luna iulie in Thailanda. Programul acoperit de atelier a inclus furnizarea unui instrument de autoevaluare care le permite membrilor ISO sa isi masoare practicile si sa poata parcurge un traseu spre imbunatatire. Unul dintre principalele obiective este de a-i ajuta, atunci cand elaboreaza standarde, sa aplice cele sase principii ale Organizatiei Mondiale a Comertului pentru a evita barierele tehnice din calea comertului.

Pentru a-si indeplini obiectivele propuse in Planul de actiune, ISO a organizat deja programe de formare pentru secretarii comitetelor tehnice ISO si pentru echipele auxiliare. In plus, un curs dedicat presedintilor si organizatorilor comitetetelor tehnice ISO a fost deja pus la punct si pus in aplicare pentru prima oara in luna mai in Thailanda.

O inovatie inrudita o reprezinta si un nou curs pentru implementarea liniilor directoare referitoare la atragerea implicarii partilor interesate in lucrarile de standardizare realizate de Grupul de Evaluare a Proceselor al Consiliului de Coordonare Tehnica ISO (TMB). Cursul va fi disponibil in luna octombrie 2012.

In elaborarea acestor cursuri, ISO a fost atent sa adopte o abordare cat mai regionala pentru a usura sarcina participantilor din diferitele tari ale lumii. Aceasta abordare este completata de utilizarea tehnologiei care da posibilitatea participarii si celor care nu pot fi prezenti fizic la cursuri.

Astfel de initiative sunt posibile nu numai prin contributiile membrilor ISO, ci si prin finantarea de catre organizatii externe donatoare, in special Swedish International Development Cooperation Agency (Sida).

Evenimentul ISO/DEVCO a deschis saptamana de intruniri (care include cea de-a 35-a Adunare Generala ISO) gazduite de Institutul National American de Standardizare (ANSI). (dupa un comunicat de presa ISO)

› ISO: Fiti dezvoltatori, nu utilizatori de standarde