Home > Stiri EXTERNE > Actualizarea standardului ISO 9001

Actualizarea standardului ISO 9001 ajunge la etapa de proiect de comitet

Standardul ISO 9001, Sisteme de management al calitatii – Cerinte, a ajuns la etapa de proiect de comitet in cadrul procesului de revizuire. Ca si in cazul tuturor standardelor ISO, ISO 9001 este supus unui proces de actualizare la fiecare cinci ani, pentru a se asigura faptul ca ramane un instrumnet util, adaptat mediului economic in continua evolutie.

Ce reprezinta etapa de proiect de comitet?

Etapa de proiect de comitet reprezinta prima consultare referitoare la dezvoltarea (sau revizuirea) unui standard ISO.

In cadrul acestei etape, tarile (membrii ISO) care au ales sa participe in dezvoltarea standardului au la dispozitie intre doua si patru luni pentru a elabora o pozitie nationala cu privire la proiect si la comentariile cu privire la acesta. O parte din membri pot decide sa foloseasca informatiile si reactiile din partea publicului pentru a sprijini formularea unei pozitii nationale, dar aceasta nu este etapa oficiala a intrepretarilor comentariilor publicului.

Ce se intampla in continuare ?

In momentul in care pozitiile nationale au fost exprimate, procesul de revizuire a standardului isi urmeaza cursul.

Expertii (nominalizati de membrii ISO din tarile participante) continua sa se intalneasca pentru a discuta orice problema sau neclaritate, pana in momentul publicarii unui proiect de standard international. Ulterior proiectul de standard international intre in dezbatere publica.

Oricine este interesat poate contacta organismul national de standardizare cu privire la intreprelari referitoare la proiectul de standard. Aceste demersuri vor avea loc, cel mai probabil, in prima jumatate a anului 2014.

Dupa ce proiectul de standard international a fost finalizat si acceptat, va fi publicat iar data alaturata numarului standardului va fi actualizata (spre exemplu ISO 9001:2005).

In momentul de fata folosesc standardul ISO 9001:2008. Ce ce consecinte vor fi pentru mine ?

Ne asteptam ca viitoarea editie a standardului ISO 9001:2008 sa fie publicata pana la sfarsitul anului 2015. Din momentul acela va exista o perioada de tranzitie (in mod obisnuit doi ani) pana cand standardul ISO 9001:2008 va iesi in mod oficial din uz.

Pentru mai multe informatii legate de acesta etapa a procesului de actualizare a standardului ISO 9001 puteti contacta organizatia nationala membra ISO.

Puteti gasi mai multe informatii legate de procesul de dezvoltare a standardelor aici: http://www.iso.org/iso/home/standards_development.htm. (dupa un comunicat de presa ISO)

› Actualizarea standardului ISO 9001