Nimeni nu poate declara ca trasformarea concursului muzical Eurovision din anul acesta intr-un eveniment sustenabil va fi un demers facil. Evenimentul a adus peste o suta de mii de turisti in orasul Malmo din Suedia.
Transformarea Eurovisionului intr-un eveniment sustenabil a reprezentat o actiune dificila. Era necesar sa fie luate in considerare bauturile si mancarea, transportul, energia, eliminarea deseurilor si multe alte aspecte. Dar Susanna Winblad, manager de proiect pentru orasul Malmo, a acceptat provocarea, fiind inarmata doar cu specificatiile standardului ISO 20121 si cu credinta ca realizarea un lucru bun ar trebui sa fie usor. Rezultatul? O experienta pozitiva si aducatoare de inspiratie. Mai jos dumneaei ne-a dezvaluit o serie de sfaturi, lectiile invatate si mici secrete utile.
De ce a considerat Eurovision necesar sa utilizeze ISO 20121?
Susanna: Am considerat ca a fost o oportunitate pentru orasul Malmo sa-si evidentieze profilul de destinatie verde. Standardul a reprezentat un instrument ce ne-a permis sa subliniem aspectele de sustenabilitate in cadrul comunicarii cu partenerii si cu furnizorii.
Puteti sa ne descrieti o parte din initiativele luate ?
In Malmo credem ca a face un lucru util si bun ar trebui sa fie usor, in consecinta am pornit urmatoarele initiative:
• Transport fluid: am asigurat trasport public gratuit si facil de folosit pentru toti delegatii si pentru presa, incurajand vizitatorii sa ia trenul pentru a ajunge la arena.
• Mancare eco-gustoasa:am servit, recomandat si promovat alimente ecologice, produse la nivel local.
• Disponibilitatea apei potabile: am inmanat sticle refolosibile membrilor presei si delegatilor, asigurandu-ne ca exista suficiente surse de apa in locatiile cheie.
• Reciclare: am facilitat procesul de reciclare pentru participanti.
• Educatie: am instruit toti voluntarii (550 de persoane) despre sustenabilitate si despre modalitatea de a deveni modele de comportament.
Care a fost cea mai mare provocare?
Este greu sa imaginam obiective masurabile la definirea sustenabilitatii sociale si economice.
Care a fost personalul care a lucrat la proiect?
Am lucrat cu norma intreaga la proiect, avand si un asistent care a lucrat pentru 20% din implementare.
Care au fost principalele rezultate si efectele demersului?
Nu am finalizat inca sumarizarea tuturor efectelor proiectului, dar va pot totusi oferi o serie de exemple:
• Implementarea unui nou sistem de taxare pentru transportul public care a ajutat la evitarea cozilor lungi
• Dezvoltarea unui nou sistem de reciclare pentru evenimente, pe care avem de gand sa-l reutilizam in viitor
• 80000 de cesti de cafea ecologica
• Utilizarea sticlelor de apa recliclabile, care au un impact asupra mediului de 1000 de ori mai mic decat in cazul sticlelor preambalate in cadrul facilitatilor de imbuteliere.
Ne puteti dezvalui o serie de ponturi si sfaturi pentru utilizatorii ISO 20121?
Comunicarea cu toate partile implicate este extrem de importanta. Si a tine pasul cu sarcinile delegate altora in cadrul organizatiei, pentru sustenabilitate, trebuie sa ramana o valoare importanta a proiectului. Si cel mai important, nu tintiti prea sus si bucurati-va de succes! (dupa un comunicat de presa ISO)