Home > Stiri EXTERNE > Parerea utilizatorilor ISO 14001

Parerea utilizatorilor: ISO 14001 ajuta la indeplinirea cerintelor legale si imbunatateste performanta de mediu dar noua versiune ar trebui sa aiba o perspectiva mai ampla

Un studiu recent cu privire la sistemul de management al mediului ISO 14001, acoperind atat viitorul continut cat si beneficiile curente, care a beneficiat de peste 5000 de raspunsuri, a aratat ca standardul este util in mod special in indeplinirea cerintelor legale si in imbunatatirea performantei de mediu. Cu toate acestea, o concentrare mai clara asupra prevenirii poluarii, eco-eficientei si ciclului de viata ar trebuie sa fie introdusa in noua versiune a standardului.

Studiul a benficiat de raspunsuri din partea a organizatii de diverse marimi din 110 tari – o majoritate detinand sisteme de management bazate pe ISO 14001 – 46% din acestea fiind companii mici si mijlocii. Fiind derulat in 11 limbi, studiul a fost gestionat de comitetul ISO responsabil pentru standard (ISO/TC207/SC1).

“Reactia la studiu a fost incredibila. Nivelul de detaliere al raspunsurilor ofera expertilor care elaboreaza standardul date extrem de valoroase cat si o intelege profunda asupra aspectelor specifice” a declarat doamna Anne-Marie Warris, presedinte ISO/TC207/SC1.

“Studiul a fost proiectat in parte pentru a avea o mai buna perspectiva asupra a ce vad utilizatorii drept beneficii ale ISO 14001 si asupra a ce poate fi imbunatatit, pe masura ce standardul este revizuit” a explicat doamna Lisa Greenwood, din partea Institutului de tehnologie Rochester, coordonatorul studiului.

“Spre exemplu intre 70% si 80% dintre respondenti au declarat ca ISO 14001 a avut un rol important sau foarte important referitor la indeplinirea cerintelor legale si la imbunatatirea performantei de mediu a organizatiei, reprezentand rezultate importante in cadrul unui sistem de management al mediului. In plus, imbunatatirea imaginii publice a fost, de asemenea, subliniata drept un beneficiu important” a adaugat dumneaei. Pe de alta parte, rezultatele sugereaza oportunitati potentiale pentru imbunatatiri referitoare la toti participantii si cu privire la angajamentul furnizorilor.

“Rezultatele vor fi utilizate in cadrul revizuirii actuale a standardului, luand in calcul importanta pe care utilizatorii o acorda unui numar de viitoare provocari si cantaririi oportunitatii ca standardul sa abordeze aceste provocari” a explicat domnul Maiko Okuno din partea Mitsubishi UFJ Research and Consulting, unul din expertii implicati in analiza raspunsurilor din cadrul studiului si care ia parte la revizuirea standardului ISO 14001.

In concordanta cu rezultatele studiului, cele mai importante aspecte care necesita mai multa atentie se refera la reducerea si controlul poluarii, la introducerea de strategii pentru utilizarea eficienta a resurselor si la diminuarea pierderilor si poluarii precum si la evaluarea aspectelor de mediu cu privire la ciclul de viata a produselor si serviciilor.

Un lucru cu adevarat important pentru expertii grupului de lucru din cadrul procesului de revizuire se refera la elaborarea ISO 14001 pentru a fi cat mai adaptabil la provocarile viitorului, a explicat doamna Susan Briggs, presedintele grupului de lucru responsabil cu revizuirea standardului ISO 14001. “Acest lucru presupune luarea in consideratie a viitoarelor provocari si incercarea de a proiecta standardul pentru a putea face fata acestora.”

Mai mult sprijin pentru cei care implementeaza ISO 14001, un sistem de management al mediului

Studiul a relevat, de asemenea, ca ISO 14004, o resursa proiectata pentru a ajuta organizatiile sa inteleaga si sa implementeze un sistem de management al mediului, nu a fost utilizata la nivelul la care comitetul a previzionat.

“Provocarea noastra la revizuirea curenta a standardului ISO 14004 se refera la oferirea unei perspective mai detaliate asupra managementului de mediu pentru o diversitate de utilizatori. Acest studiu a aratat ca acestia nu sunt constienti de acesta resursa in masura in care ne-am fi asteptat” a explicat domnul Per Arne Syrrist, presedinte al grupului responsabil cu revizuirea ISO 14004.
ISO 14001 se afla in acest moment la stadiul de proiect al comitetului si poate fi achizitionat in cadrul magazinului online ISO sau de la membrul national ISO. Grupul care se ocupa cu revizuirea standardului se intalneste in Panama City in luna mai pentru a discuta comentariile si a pregati un proiect pentru a fi supus dezbaterii publice mai tarziu in acest an. Se asteapta ca varianta revizuita sa fie disponibila la jumatatea anului 2015.

Datele complete ale studiului si raportul asociat pot fi consulate la urmatoarea adresa:
http://www.iso.org/iso/home/standards_development/list_of_iso_technical_committees/tc207sc1home/iso14001-continual-improvement-survey-2013.htm (dupa un comunicat de presa ISO)

› Parerea utilizatorilor ISO 14001