Home > Stiri EXTERNE > Producator auto obtine ISO 14040 si ISO 14062

Kia Motors castiga certificarile de mediu ISO 14040 si ISO 14062

16 august 2012. Un cunoscut organism de control tehnic independent a examinat indeaproape impactul pe care il au asupra mediului automobilele Kia de-a lungul ciclului lor de viata. Trei modele Kia au primit certificari ISO.

Modelele recent introduse de Kia pe piata europeana, nou-nouta berlina de segment compact Cee’d, sedanul hibrid de segment D Optima si noul SUV Sorento au fost certificate in conformitate cu standardul ISO 14040 – Evaluarea ciclului de viata. Metoda LCA (Life Cycle Assessment) permite studierea impactului vehiculului asupra mediului in timpul procesului sau de fabricatie si de-a lungul intregii sale vieti, tinand cont de factori ca alegerea materialelor, emisiile de gaze de esapament si reciclarea.

De asemenea, modelele Kia Cee’d din vechea si noua generatie au fost certificate conform standardului ISO 14062 – Integrarea aspectelor de mediu in proiectarea si dezvoltarea produsului. Metoda DfE (Design for Environment) consta in examinarea proiectarii globale a produsului prin masurarea diversilor factori care au legatura cu mediul, cum ar fi reducerea greutatii, utilizarea unor materiale care pot fi reciclate si randamentul energetic.

De la etapele initiale ale dezvoltarii produsului, Kia aplica procese prietenoase cu mediul, care au scopul de a reduce la minim impactul asupra mediului inconjurator. Noul proces de dezvoltare a produselor utilizat de Kia include urmatorii cinci pasi principali, care se refera la fazele de dezvoltare, productie, reparatii si debarasare aplicabile tuturor vehiculelor Kia:

– Utilizarea unei fise de control pentru evaluarea calitatilor ecologice ale vehiculelor in timpul intregului lor ciclu de viata;
– Folosirea unor schite 3D in etapa de proiectare pentru a verifica potentialul de reciclare;
– Analiza fizica detaliata a produsului in timpul procesului de dezvoltare pentru a confirma potentialul de reciclare;
– Folosirea unor materiale prietenoase cu mediul;
– Optimizarea procesului de fabricatie cu ajutorul imbunatirii materialelor si a simplificarii proiectarii pieselor.

Aplicarea acestui nou sistem a avut ca rezultat imbunatatirea procesului general de fabricatie in ceea ce priveste minimizarea amprentei ecologice a vehiculelor Kia care au primit certificari ISO. Certificarile ISO 14040 acordate anul acesta au avut ca baza confirmarea unei reduceri de la 6 la 25% a emisiilor de CO2 in procesul de fabricare a modelelor certificate.

Kia a obtinut prima certificare de la TÜV Nord in anul 2008, atunci cand Cee’d se afla la prima generatie; certificarile de anul acesta ridica la zece numarul total al modelelor Kia detinatoare de certificari ISO 14040. In plus, ambele generatii de vehicule Kia Cee’d de pe piata europeana au castigat certificari ISO 14062 pentru proiectarea lor cu orientare ecologista.

Soon-Nam Lee, director de marketing export la Kia Motors Corporation, a declarat: “Din 2008, cand a fost certificata prima cee’d, TÜV Nord a recunoscut numeroase noi modele Kia, printre care Picanto, Rio si Optima (conventional) anul trecut. Credem ca recunoasterea continua a angajamentului ecologic exceptional demonstrat de Kia va contribui la cresterea imaginii marcii noastre pe piata europeana, unde conservarea mediului inconjurator este una dintre cele mai mari prioritati. ”

Avand sediul central in Germania, TÜV Nord este un organism international de certificare cu peste 10 000 ingineri angajati, provenind din aproximativ 70 tari diferite, care supravegheaza procesul de certificare internationala din numeroase ramuri industriale. (surse: www.paddocktalk.com si www.automobile.challenges.fr)

› Producator auto obtine ISO 14040 si ISO 14062