Home > Stiri EXTERNE > Vladimir Putin: Importanta standardelor internationale

Vladimir Putin, premierul Rusiei, subliniaza importanta standardelor internationale ISO

Vladimir Putin, prim-ministru al Federatiei Ruse, a exprimat sprijinul continuu al tarii sale privind dezvoltarea standardelor internationale ISO, care contribuie la dezvoltarea comertului, industriei si tehnologiei.

Premierul rus a vorbit in cadrul unei reuniuni pe data de 15 iunie, tinuta in cadrul Oficiului Natiunilor Unite de la Geneva, Elvetia, impreuna cu presedintele ISO pentru perioada 2011-2012, dl. Boris Aleshin, secretarul general ISO, dl. Rob Steele si presedintele organizatiei membre ISO pentru Federatia Rusa (GOST R – Agentia Federala pentru Reglementarea Tehnica si Metrologie), dl. Grigori Elkin.

Vladimir Putin ( prim-ministru al Federatiei Ruse, se intalneste resedintele ISO, Boris Aleshin; Secretarul general al ISO, dl. Rob Steele ( presedintele organizatiei membre ISO pentru Federatia Rusa (GOST R – Agentia Federala pentru Reglementarea Tehnica si Metrologie), dl. Grigori Elkin; din cadrul Biroului Secretarului General ISO, d-na. Beatrice Frey.

Dl. Putin, care a fost in vizita la Geneva pentru a participa in cadrul conferintei anuale a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), a declarat ca activitatea ISO a contribuit la “diferite sectoare ale economiei, la domeniile si industriile high-tech “.

El a subliniat ca mai mult de 500 de experti rusi au participat la lucrarile ISO si ca tara sa intentioneaza sa continue participarea activa la acesta activitate.

Domnul Putin a declarat ca Rusia intentioneaza sa creasca gradul de acceptare al rezultatelor activitatii ISO, de la nivelul actual de 40% la un procent de 60%.

Primul-ministru si-a exprimat placerea cu privire la faptul ca actualul presedinte ISO, Dr. Aleshin, este de nationalitate rusa, adaugand: “Sunt convins ca experienta si cunostintele sale vor juca un rol pozitiv in dezvoltarea organizatiei.”

Dl. Putin a subliniat ca GOST R a invitat ISO sa organizeze Adunarea Generala ISO din anul 2013 in Rusia, la Sankt Petersburg, declarand: “As vrea sa va asigur ca guvernul federal si autoritatile municipale din Sankt Petersburg vor face totul pentru a se asigura ca reuniunea va fi organizata la cel mai inalt nivel. ”

Prim-ministrul rus si-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru cresterea nivelului de experti participanti la ISO, atat din Federatia Rusa cat si din tarile apartinand Comunitatii Statelor Independente, in cadrul unui program de formare in colaborare cu ISO.

Raspunzand, secretarul general ISO i-a multumit d-lui Putin pentru interesul sau cu privire la ISO.
“ISO are un portofoliu actual de peste 18 600 standarde care cuprind toate sferele vietii, economia, protectia mediului si dezvoltarea durabila a societatii”, a spus dl Steele.

“Suntem cu totii, in esenta, ghidati de standarde, in viata noastra de zi cu zi.
Unul dintre standardele noastre, spre exemplu, determina dimensiunea unui card de credit.
Alte standarde definesc codurile valutare sau standardizarea containerelor de marfa pentru expedierile de produse. In aceasta saptamana vom publica un nou standard privind eficienta energetica – ISO 50001 – standard ce poate influenta pozitiv 60% din consumul mondial de energie “

Dl Steele s-a referit, de asemenea, la utilizarea la nivel mondial a standardelor ISO pentru sistemele de management (cum ar fi ISO 9001 si ISO 14001), care ajuta conducerea organizatiilor sa-si eficientizeze operatiunile interne.

El a mentionat ca domnul Putin a fost la Geneva pentru a participa in cadrul celei de a o suta Conferinte Internationale a Muncii si in acest context a subliniat lansarea in noiembrie 2010 standardului ISO 26000, care ofera orientari privind responsabilitatea sociala si la care a contribuit OIM.

“Standardele sunt in principal pragmatice”, a concluzionat dl Steele.
“Daca ne uitam la importanta standardelor internationale la nivel national, vom vedea ce influenta extraordinara exercita asupra cresterii economice si utilizarii durabile a resurselor naturale.” (www.iso.org)

› Vladimir Putin: Importanta standardelor internationale