Home > Stiri EXTERNE > De ce au intarziat canadienii legiferarea HACCP

In 1989, Agentia Canadiana de Inspectie a Alimentelor (CFIA) era lider mondial in studiul aplicarii HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control) pentru siguranta alimentara, in fabricile de ambalare a carnii.

CFIA a fost creata in 1997 si a inclus programul de inspectie a carnii Agriculture Canada, insa in text se vor face referiri la CFIA deoarece este vorba despre aceiasi oameni implicati.

Reporterul canadian Jim Romahn spune ca a scris o multime de editoriale critice despre CFIA care acum sta pe margine, in timp ce Statele Unite au ajuns sa fie fruntase in implementarea cerintelor HACCP in industria impachetarii produselor din carne. Iata mai jos unele dintre declaratiile si opiniile sale referitoare la acest subiect.

“Am aflat ca motivul ezitarilor manifestate de Agriculture Canada sunt temerile politice ca standardele HACCP in Canada ar fi contestate de Organizatia Mondiala a Comertului drept o bariera nontarifara in calea comertului.

Publicul canadian ramane sa se confrunte cu riscurile legate de siguranta alimentelor pentru ca politicienilor nostri le e prea frica sa faca ceea ce trebuie.

Desigur, de indata ce Statele Unite s-au hotarat sa solicite HACCP, toate fabricile noastre de ambalaje care exporta in SUA au trebuit sa se conformeze.

Politicienii ii mai impiedica pe consumatorii canadieni si de la obtinerea unui alt beneficiu simplu. Agentia Canadiana de Inspectie a Alimentelor ar putea sa-si schimbe perspectiva – de la o inspectie continua a carnii la luarea de mostre de la punctele de vanzare, testarea acestora si retrageri de pe piata cu pedepse costisitoare, care pot distruge imaginea unei marci.

Nu pretind ca as cunoaste toate dedesubturile dezbaterilor pe care le-au avut birocratii, incat au ajuns sa se innamoleasca aici, dar in esenta se pare ca un standard pentru siguranta carnii la nivelul punctelor de vanzare ar incalca jurisdictia provinciala si ar demonstra incapacitatea de a impune unele standarde mai costisitoare privind siguranta alimentara. Birocratii federali spun ca s-ar impune si o legislatie in acest sens, iar politicienii refuza sa faca acest pas.

Deci siguranta alimentara este compromisa de politica. Este metoda canadiana prin care politicienii se lauda ca avem cea mai sigura mancare din lume – sau, de cand s-au mai descoperit unele lucruri – ca ‘mancarea noastra este una dintre cele mai sigure din lume’. Ceea ce spun ei nu se potriveste cu ceea ce fac sau, in acest caz, cu ceea ce nu reusesc sa faca.

Si nu sunt de acord cu scuza ca acest lucru ar costa guvernele provinciale prea mult. Ce este atat de costisitor pentru guverne in a le cere companiilor sa asigure siguranta produselor pe care le comercializeaza?” (Un articol de Doug Powell pentru Barfblog – Safe food from farm to fork)

› De ce au intarziat canadienii legiferarea HACCP